lineaRepública Mediterrànea (CA)
República Mediterrànea (EN)
República Mediterránea (ES)
República Mediterránea (PT)
linea
Dona en siena de Helios Gómez
LibertéLiberté
ClaraClara
Al IskandariyahAl Iskandariyah
Dona en siena de Helios GómezDona en siena de Helios Gómez
Sal i sucreSal i sucre
Et trobaré a faltarEt trobaré a faltar
Dona en siena de Helios Gómez
música: Eduard Rodés

Homenaje a Helios Gómez

La veu d’un pregoner ens anuncia que el 27 d’octubre de 1905 va néixer a Sevilla Helios Gómez, fill d’un anarquista obrer del suro. Als 13 anys entra a treballar a la fàbrica de ceràmica de la Cartoixa on s’inicia en l’ofici de pintor decorador. Des d’aquest moment s’integra en el sindicat anarquista de la CNT. Els seus dots com a dibuixant el porten a buscar una formació més acadèmica i assisteix a cursos nocturns a l’Escola d’Art del Museu de Sevilla. Realitza una primera publicació en la portada del diari anarquista “Páginas Libres” i treballs que exposarà per primera vegada al 1925 en el cafè Kursaal de Sevilla. Aquest mateix any Helios realitza una sanguina amb el retrat d’una dona, la “Dona en siena” que dona títol a aquesta peça. Primer dibuixa amb uns traços l’esbós del retrat. S’esforça a visualitzar el resultat final i va guanyant confiança perquè entén com ha d’executar el dibuix. I és en aquell moment quan comença a fer els traços de manera decidida. Aquest passatge musical és el tema principal de l’obra. Intenta reflectir a un Helios totalment enamorat de la seva model. Durant els anys següents es desenvolupa com artista i viatja i exposa a Madrid, Barcelona, París, Brussel·les i Berlín. En 1930 s’instal·la a viure a Barcelona i evoluciona des de l’anarquisme cap al comunisme. Treballa com a il·lustrador per a “Mundo Obrero” i altres publicacions progressistes, convertint-se cada vegada més en un comunista convençut. En 1933 viatja a Moscou i participa en l’exposició d’art occidental revolucionari. En 1936 funda el SDP (Sindicat de Dibuixants Professionals) sent president del mateix. La vida de Helios és una novel·la que val la pena conèixer. Aquesta peça pretén ser un apunt de la seva joventut i sobretot la història d’un quadre amb una dona de la qual em vaig enamorar des de nen i que em mirava cada vegada que visitava la casa de la meva àvia. La meva mare que ho va heretar i que sabia dels meus sentiments, m’ho va regalar.

Carles Trepat
Nascut a Lleida, comença els estudis musicals amb Jordi Montagut. A partir de 1976 amplia els estudis de guitarra a Barcelona, Alacant i París amb Eduardo Sainz de la Maza, José Tomás i Alberto Ponce. Ha obtingut premis importants en diversos concursos nacionals i internacionals. Convidat habitualment per oferir concerts a les principals ciutats espanyoles, així com a França, Itàlia, Anglaterra, Polònia, Rússia, Austràlia...Se’l considera un dels millors concertistes de guitarra de la seva generació.

Carles Trepat
Luthier: Santos Gonzalezla musicala musicala musicaCiutadans de la Repúblicacom el  vam fer...agraïmentssala de prensabotiga
homepresentacióla musicaCiutadans de la Repúblicacom el vam fer...agraïmentssala de prensabotiga
amb les manscon las manos
Sea StringsSea StringsSea Strings
©ergoclicksEduard Rodés & ERGOCLICKSyoutubespotifyyoutubemailback